Vi er til Fanø Strikkefestival 12.-19. september | Alle ordrer afsendes i uge 38

Sådan vælger du det rette garn til dit strik

gotlænder garn af dansk pelsuld fra mama yarn i ubehandlet uld

Uanset om det gælder strik til børn eller strik til voksne, er dit garn valg helt afgørende for, at du får et smukt og langtidsholdbart strikkeprodukt.

Vælg et garn, der passer til design og funktionalitet

Udbuddet af strikkegarn er enormt, og det kan være en helt uoverskuelig opgave at finde ud af, præcist hvilket garn der egner sig bedst til den strikkeopskrift, du har forelsket dig i.

Især online myldrer det med smukke fotos og velskrevne salgstekster. Men det er ingen garanti for, at kvaliteten lever op til det polerede ydre.

Neden for guider vi dig derfor til 3 helt enkle parametre, som du skal have for øje, når du køber garn - hvad end det er online eller hos din lokale forhandler.

Vær opmærksom på, at denne side kun beskæftiger sig med rene naturmaterialer. Kemiske behandlinger og syntetiske stoffer vil altid forringe kvaliteten og komforten af dit strik. Derfor er alle vores egne garner også  spundet af 100 % ubehandlet uld fra danske dyr i trivsel.

Klik dig videre til dit nye garn her

Garn for børn

Strik til børn skal helst være af en uld, der ikke kradser, og som er naturligt smudsafvisende.

Samtidig skal børnestrik give barnet fuld bevægefrihed. Det kan du opnå ved at vælge en spændstig uldsort med elastiske fibre.

Undgå altid løse fibre som mohair og pelsuld. Denne type garn fælder, så barnet konstant får hår i mund og øjne.

Fibrene vil kilde og føles ubehagelige mod den sarte barnehud.

Se vores garn til børnestrik her.

Garn for allergikere

Strik til allergikere, psoriasis-patienter og lignende er en kæmpe udfordring. Ofte vil selv den blødeste lammeuld kradse og give udslæt, og det meste bomuldsgarn bliver stift og ufleksibelt i vask.

Det bedste garn til sart hud er spundet af ubehandlet uld fra den sydamerikanske alpaka. Alpakagarn er fri for lanolin, og fibrene er glatte og luftige.

Vær opmærksom på, at garn til sart hud skal være spundet hårdt, så der ikke er løse fibre, som kan genere huden.

Se vores allergivenlige garn her.

Garn til trøje og cardigan

I princippet egner enhver type garn sig til at strikke trøje, cardigan, vest eller lignende med. Her er det det, du skal bruge dit strik til, som er afgørende for hvilken type garn, der er den rette.

Garn til overtøj skal være slidstærkt og tætspundet. Gå altid efter en sund uld, som er naturligt smuds- og vandafvisende.

Løsere spundne garner egner sig godt til lette cardiganer, halstørklæder og sjaler, som ikke udsættes for det samme slid. 

Se vores garn til strikkede trøjer, cardiganer og veste her.

 

Vælg garn efter uldtype

Når du vælger garn til dit strikkeprojekt, er det helt afgørende, at du først tager stilling til, hvad dit strik skal bruges til.

Skal du strikke en ny yndlingstrøje, som skal bruges hyppigt, er det vigtigt at vælge en slidstærk uld, der er spundet fast, så din trøje ikke fnugger eller trækker sig skæv i brug.

Skal du derimod strikke en let cardigan til pænt brug, kan du fint gå efter de mere sarte garner.

Lange fibre som pelsuld og mohair egner sig bedst til glatstrik og enkle mønstre, mens fast spundne garner som alpaka og finuld fint kan bruges til både flerfarvestrik og strukturmønstre.

strikkeprøver viser strikkefastheden på dit garn fra mama yarn

Vælg garn efter strikkefasthed

Et garns strikkefasthed angiver, hvor mange masker, du skal strikke i bredden, og hvor mange pinde, du skal strikke i højden, for at opnå et givent antal centimeter.

Når du læser en strikkeopskrift, er der altid angivet hvilken strikkefasthed, opskriften er beregnet ud fra. Hvis ikke du holder denne strikkefasthed, vil dit færdige strik ikke passe den størrelse, du har strikket efter.

Vælg dit garn efter den strikkefasthed, der er angivet på banderolen, og strik og vask altid en strikkeprøve, inden du går i gang med opskriften. Hvis din strikkefasthed ikke er helt den samme, som der står i opskriften og på banderolen, kan du justere det ved at skifte til en anden størrelse strikkepind.

løbelængde på garn fra mama yarn håndspundet spælsau uld

Vælg garn efter løbelængde

Garnets løbelængde angiver, hvor mange meter garn, der er i dit fed eller din garnnøgle. Det er altid løbelængden og ikke garnets vægt, som er afgørende for, at du har garn nok til at strikke den trøje, du har forelsket dig i.

Løbelængden afhænger ikke kun af garnets tykkelse. Afhængigt af spindemetoden og fibrenes kvalitet kan to garner have vidt forskellige løbelængder, selv om de ved første øjekast ser lige tykke ud.

Når du beregner dit garnforbrug, skal du beregne den samlede løbelængde for det garn, der er brugt i strikkeopskriften. Hvis strikkeopskriften eksempelvis siger, at du skal bruge 450 g af et garn, der har en løbelængde på 150 m per 100 g, skal du bruge 4,5*150 = 675 m af det andet garn, du har valgt.

en garn omregner hjælper dig med omregning af dit garn forbrug

Brug en garn omregner

Hvis du synes, at det er lidt uoverskueligt at beregne løbelængden, kan du bruge MAMAs Garnomregner i stedet.

Klik her for at komme videre til MAMAs Garnomregner.

Her får du helt gratis hjælp til din garnomregning. Indtast blot løbelængde og vægt, så fortæller omregneren dig, hvor meget af dit garn, du skal bruge.

god uld kvalitet fra dansk får

God uld holder evigt

Pris og kvalitet hænger altid sammen. Oplever du, at din strikkede trøje eller cardigan bliver slidt i brug, har du købt dit garn for billigt.

God uld bliver kun bedre med tiden. Elastiske uldsorter bliver endnu blødere og endnu mere behagelige mod huden. Trøjen former sig efter din krop og føles til sidst nærmest som en del af dig.

De kraftigere uldsorter filter sig sammen, så din trøje bliver endnu mere tæt og slidstærk. Trøjen er naturligt smuds- og vandafvisende og kan bruges som overtøj igen og igen, året rundt.

 garn der ikke kradser fra mama yarn

Her finder du garn, der ikke kradser

Vi har grupperet alle garner i vores webshop efter, hvorvidt de egner sig bedst til at bære direkte mod huden eller over en t-shirt.

Blødt garn til kropsnær beklædning: klik her

Slidstærkt garn til yderbeklædning: klik her

I sidste ende er det dog enormt individuelt, hvordan et uldgarn føles mod huden. Derfor giver vi dig fuld fortrydelsesret, hvis et af vores garner ikke føles helt som forventet.

Er du i tvivl om, hvilket af MAMAs garner, du skal vælge til dit strik, er du velkommen til at kontakte os. Så guider vi dig til den bedste strikkeoplevelse.