MAMAs Strikkeskole: Lær at strikke lænkekant og udtagning rfb

Lær at strikke lænkekant og udtagning rfb

Lær strikketeknikker med Fiberfest del 1

Hvad er en lænkekant, og hvad betyder forkortelsen rfb? Med udgangspunkt i første del af årets AdventsKAL guider vi dig i tekst og video gennem to helt fundamentale strikketeknikker, som alle strikkere skal kende til.

Hvad er MAMAs AdventsKAL?

I tilfælde af, at du ikke er bekendt med MAMAs AdventsKAL, får du her en kort introduktion.

MAMAs AdventsKAL er en årligt tilbagevendende begivenhed, der finder sted i ugerne op til jul, hvor vi samles om at strikke et hemmeligt design - en mystery knit along.

Strikkekittet kommer i fire dele - én til hver søndag i advent. Hvor hver adventsgave afslører en ny del af den samlede strikkeopskrift.

I 2022 hedder modellen Fiberfest - men ingen ved hvilken type design, her er tale om, før alle adventsgaver er åbnet.

garn og strikkepinde i mamas adventskalender 1 søndag i advent 2022

Adventsgavens indhold 1. søndag i advent 2022

Opstart på Fiberfest

Modellen Fiberfest starter med en almindelig krydsopslagning efterfulgt af retstrik (ret på både ret- og vrangside) med lænkekant.

I videoen herunder gennemgår jeg hele opstarten trin for trin.

Hvad er en lænkekant?

En lænkekant opstår, når du tager den første maske på pinden vrang løs af i stedet for at strikke den. Samtidig strikker du den sidste maske på hver pind ret.

Denne teknik giver en mere afrundet og jævn kant end eksempelvis knudekant, hvor både første og sidste maske strikkes ret.

En lænkekant er mindre elastisk end en knudekant. Hvis du strammer for meget til, når du tager den første maske løst af, vil arbejdet trække sig skævt og bule.

Hvis du skal spænde dit arbejde ud efter vask (blocking), skal din lænkekant være ekstra løs og helst se lidt sjusket ud. Så får du en flot, lige kant, når arbejdet er tørt.

Hvad betyder strikkeforkortelsen rfb?

Rfb er forkortelsen for den enkleste type udtagning, der findes. Forkortelsen står for ret for og bag (på engelsk: kfb = knit front back).

Du strikker en almindelig maske ret uden at tage masken af pinden, og strikker herefter drejet ret i samme maske. Herved forvandles én maske til to masker, som du kan føre over på højre pind.

Med andre ord: Først strikker du ret i maskens forreste ben, og så strikker du ret i maskens bagerste ben. Se hvordan i videoen herunder.

Fiberfest pkt. 2: Glatstrik med bort i retstrik

Efter den første del med retstrik, lænkekant og udtagninger fortsætter Fiberfest ved, at der strikkes glatstrik over arbejdets midterste masker.

I videoen herunder gennemgår jeg, hvordan du placerer dine maskemarkører og sikrer, at antallet af kantmasker i retstrik ikke øges i takt med dine udtagninger.

Rigtig god strikkelyst!

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort