MAMAs Opskriftomregner

Med vores gratis opskrift omregner kan du tilpasse enhver strikkeopskrift, så den passer præcis til dine personlige mål. 

udregn ændringer i din strikkeopskrift med strikkeopskrift omregner fra mama garn

Sådan sikrer du dig, at dit strik passer – hver gang

En af modebranchens største udfordringer er, at hver design er udarbejdet efter standardmål, som praktisk talt ingen kroppe lever op til, fordi alle kroppe er forskellige. Derfor har vi udviklet MAMAs Opskriftberegner. Den hjælper dig med at regne din strikkeopskrift igennem, så du kan sikre dig, at dit hjemmestrikkede tøj passer perfekt til lige netop din figur.

Omregner gør det nemt at ændre din strikkeopskrift

Hvis du ikke er vant til at graduere strikkedesigns, er det en ret uoverskuelig opgave at foretage ændringer i en opskrift. Med vores opskriftberegner i hånden går det meget nemmere. Vi har kodet alle de matematiske ligninger ind på forhånd, så du blot skal angive din strikkefasthed og de mål, opskriften skal ændres fra og til.

Sådan omregner du din strikkeopskrift

Følg de 10 skridt som angivet i guiden herunder. Så hjælper vi dig med at omregne din strikkeopskrift, så den passer til dine mål. Sæt god tid af, når du vil tilpasse din strikkeopskrift, og vær grundig med at tage dine mål.

#1 Find det mål, strikkeopskriften skal ændres fra

Enhver ordentlig strikkeopskrift angiver de færdige mål for den model, du skal strikke. Det er målene for din valgte størrelse, som du skal tilrette.

Det er meget forskelligt, hvor grundige strikkedesignerne er med at angive målene for den enkelte model og den størrelse, designet skal passe til. I MAMA garn & uld har vi valgt at angive så mange mål som muligt. Det gør opskriften nemmere at ændre.

#2 Tag dine egne mål

Brug et målebånd, og noter dine egne mål tilsvarende de mål, der er angivet i strikkeopskriften. Hvis opskriften eksempelvis angiver målene for hofte og barm, er det disse mål, du skal tage. Få altid en anden person til at tage målene for dig. Målebåndet skal holdes tæt ind til kroppen uden at stramme så meget, at det gnaver sig ind i huden.

#3 Hvor meget bevægelsesvidde?

Hvis du strikker en sweater direkte efter dine mål, vil den blive for lille. Der skal altid tilføjes et luftrum mellem din krop og det færdige strik. Dette luftrum kaldes bevægelsesvidde. Det er ikke altid, at en strikkeopskrift angiver hvor meget bevægelsesvidde, modellen har. Er du i tvivl, så spørg designeren bag din opskrift.

En god tommelfingerregel er, at et tætsiddende design har 5 cm bevægelsesvidde, en almindelig pasform har 10 cm, en løs model har 15 cm bevægelsesvidde, og et oversize design har 20 cm bevægelsesvidde.

For at få dit striks endelige mål, skal du lægge bevægelsesvidden til dine mål. Dvs. hvis din talje måler 95 cm, og opskriften angiver, at der skal være 5 cm bevægelsesvidde, så skal det endelige taljemål for dit strik være 100 cm.

Lav dette regnestykke for alle de mål, du har taget, for at få de færdige mål for dit strik. Noter gerne målene på en grov skitse af dit strik, så du nemmere kan bevare overblikket.

#4 Lav en strikkeprøve

Nu begynder regnearbejdet for alvor.

Start med at lave en strikkeprøve. En strikkeprøve er en lille klud i glatstrik omkranset af en bort i retstrik, så kluden ikke ruller sig sammen.

Din strikkeprøve skal måle ca. 15 x 15 cm. Vask og tør den fladt, og placer dit målebånd over de 10 midterste centimeter. Tæl hvor mange masker, der er i bredden, og hvor mange pinde, der er i højden. 

#5 Omregn dine mål til masker

Strikkeprøven gør det muligt at beregne hvor mange masker eller pinde, du skal strikke, for at opnå en given bredde eller længde.

Hvis du eksempelvis har en strikkefasthed på 15 masker per 10 cm, og din taljevidde stadig er 100 cm, skal du strikke 15/10*100 = 150 masker, for at din trøje passer.

Brug beregneren herunder til at omregne alle dine mål til hhv. masker og pinde.

 

 

 

Så mange masker skal du strikke i bredden: -

Så mange pinde skal du strikke i længden: -

#6a Beregning af udtagninger, når du strikker top down

Hvis du strikker oppefra og ned, skal du formgive dit strik ved hjælp af udtagninger. Det betyder, at du starter med et mindre antal masker og slutter med et højere antal masker.

Når du ændrer i strikkeopskriftens mål, ændrer du både i hvor mange masker, du skal starte med at slå op, og hvor mange masker du skal have på pinden efter hver udtagning.

Derfor skal du beregne både antallet af masker, du tager ud, hvor mange gange du tager masker ud, og det interval der strikkes mellem hver udtagning.

Det lyder kompliceret - men så længe du følger vores opskrift omregner, er det faktisk ret ligetil.

 

 

 (Eksempelvis hvis opskriften angiver, at du skal tage 10 masker ud jævnt fordelt over 3 pinde)

 

Så mange cm tager du ud ad gangen: -

Så mange gange skal du tage masker ud, for at udtagningen passer til dine mål: -

Så mange cm skal du strikke mellem hver udtagning: -

#6b Beregning af indtagninger, når du strikker nedefra og op

Hvis du strikker nedefra og op, skal du formgive dit strik ved hjælp af indtagninger. Det betyder, at du starter med et højt antal masker og slutter med et mindre antal masker.

Når du ændrer i strikkeopskriftens mål, ændrer du både i hvor mange masker, du skal starte med at slå op, og hvor mange masker du skal have på pinden efter hver indtagning.

Derfor skal du beregne både antallet af masker, du tager ind, hvor mange gange du tager masker ind, og det interval der strikkes mellem hver indtagning.

Det lyder kompliceret - men så længe du følger vores opskrift omregner, er det faktisk ret ligetil.

 

 

 

 

Så mange cm tager du ind ad gangen: -

Så mange gange skal du tage masker ind, for at udtagningen passer til dine mål: -

Så mange cm skal du strikke mellem hver indtagning: -

#7 Ret din strikkeopskrift igennem

Når du har regnet alle modellens mål igennem, skal du opdatere din strikkeopskrift derefter.

Vær grundig med at strege de oprindelige angivelser af maskeantal og centimeter ud, og påfør dine nye tal tydeligt, så du ikke kommer til at blande tallene sammen undervejs.

Nu er du næsten klar til at strikke.

#8 Hvor meget garn skal du bruge?

Enhver ændring i en strikkeopskrift har konsekvenser for mængden af garn, du skal bruge. Og her kan det altså ikke betale sig at sjusse sig frem. Der er ikke noget mere bittert end at løbe tør for garn i utide, og det er dumt at betale for to garnnøgler, som du slet ikke får brug for.

Brug derfor vores gratis garn omregner til at dobbelttjekke, om mængdeangivelsen i strikkeopskriften stadig holder, eller om du skal bruge mere eller mindre garn.

Klik her for at komme videre til MAMAs Garnomregner.

Du skal bruge den avancerede omregner, som du finder midt på siden.

#9 Strik løs!

Og nu kan du endelig gå i gang. Tjek modellens mål ved at prøve den på undervejs, som du normalt ville gøre, når du strikker.

#10 Send Opskriftomregneren videre

Kender du andre strikkere, som også bakser med at få deres strik til at passe ordentligt, så del MAMAs Opskriftomregner med dem.

Beregneren er gratis og frit tilgængelig for alle, og det bliver den ved med at være.

strikkeopskrift omregner beregner ændringer i din strikkeopskrift

Hvorfor er det nødvendigt at ændre i en strikkeopskrift?

Det er slet ikke altid, at det er nødvendigt at omregne en strikkeopskrift. Men tjek alligevel altid dine mål, inden du går i gang.

En størrelse medium er ikke bare en størrelse medium. Nogle kvinder har større barm. Andre en mindre talje. En tredje kvinde har bredere skuldre. Og så fremdeles.

Undgå at spilde tid og penge på dit strik

Du lægger en masse tid (og penge) i dit strikkeprojekt, og der er ikke noget mere ærgerligt, end når dit strik bliver gemt væk i bunden af skabet, fordi sweateren ender med at blive for kort, vesten bliver for lang, kjolen for stram eller huen for løs.

Tjek altid størrelsesguiden

Strikkeopskrifterne fra MAMA garn & uld er gradueret ud i 3 størrelser: S/M, L/XL og 2XL/3XL. Det giver mere fleksibilitet inden for den enkelte størrelse.

Tjek alligevel altid vores størrelsesguide, inden du køber dit strikkekit. Du kan risikere, at det ikke er muligt at købe mere garn efterfølgende, eller at vi ikke kan ramme præcis den samme nuance, som du oprindeligt har bestilt. Det skyldes, at alt vores garn spindes i små partier ad gangen.

Klik her for at komme videre til MAMAs Størrelsesguide.