Derfor kradser uld - og sådan får du det til at holde op
Hvorfor kradser uld? Her får du svaret - og 3 forslag til, hvad du kan gøre for at undgå, at din uld kradser.
Hvorfor kradser uld?
Uld er fårets hår. Og det knækker og spalter nøjagtig som dit eget hår. Jo mere slidt og spaltet den er, jo mere kradser ulden. Det er bl.a. derfor, lammeuld typisk kradser mindre end uld fra voksne får.
Men det er ikke hele forklaringen. Hvis du har strikket med garn fra forskellige typer dyr, har du sikkert også bemærket, at ikke al uld kradser lige meget.
Dyrets DNA afgør, hvor meget ulden kradser
Forestil dig en grankogle. Afhængigt af årstid, vejr og vind kan koglen være helt lukket om sig selv, eller den kan være åben og strittende.
Uldfibre fungerer på samme måde. Hvert eneste hårstrå er dækket af mikroskopiske lag skæl, som stritter mere eller mindre afhængigt af dyrets race og genetik.
Hvad gør du, hvis dit garn kradser?
Har du strikket en trøje i uld, der kradser? Så prøv disse 3 tips!
#1 Vask dit garn korrekt
Maskinvask slider på fibrene, så de kradser mere. Skyl i stedet din trøje igennem med din favoritshampoo og balsam. Det blødgør ulden på samme måde, som når du vasker dit eget hår.
#2 Læg din trøje i fryseren
En nat i fryseren gør de skæl, der dækker uldfibrene, mere porøse. Giv din frosne trøje tæsk med en gammeldags tæppebanker, så løsner skællene sig og knækker af. Slut evt. af med en uldtrimmer, når trøjen er tøet og tør.
#3 Brug en gammel t-shirt som for
Klip en slidt, blød bomuldsbluse i stykker, og sy stoffet fast på vrangsiden af halsåbningen og håndleddene. Så beskytter du de steder på kroppen, hvor din hud er mest sart, og hvor ulden har direkte hudkontakt.
Vil du vide mere om, hvordan du vælger den rette uldtype til dit strik? Så klik dig videre her!