MAMAs Garnomregner

Med vores gratis garn omregner kan du hurtigt og nemt beregne dit garnforbrug, hvis du strikker med et andet garn end det, der oprindeligt er brugt i strikkeopskriften.

samling af garn som du kan lave omregning af hos mama yarn

Gratis garn omregning

Enhver strikkeopskrift indeholder en angivelse af hvor meget garn, du skal bruge, for at strikke designet i dine ønskede mål. Denne beregning holder imidlertid kun, hvis du strikker i det samme garn, som strikkedesigneren har brugt.

Ønsker du at strikke opskriften i et andet garn, kan det være en bøvlet affære at omregne hvor meget garn af denne type, du skal bruge i stedet.

Men det er det ikke længere. Vi har udviklet en online garn omregner, som på få sekunder hjælper dig med at regne ud hvor meget garn, du skal bruge. Beregneren er gratis og kan bruges til enhver type garn.

Løbelængde, vægt og banderole

Det eneste, du har brug for, for at kunne strikke med et anden garn end det, der er brugt i strikkeopskriften, er at kende til vægt og løbelængde på det garn, du gerne vil strikke med.

Hvad er løbelængde?

Løbelængden er det antal meter, du har i en garnnøgle eller et garnfed. Løbelængden oplyses på garnets banderole sammen med angivelse af, hvor meget din garnnøgle vejer.

Hvad gør du, hvis du har mistet banderolen?

Hvis du ikke længere har den banderole, der hører til dit garn, kan du selv beregne løbelængden ved at strikke og veje en strikkeprøve. Se hvordan længere nede på siden.

Hvorfor er det vigtigt at kende garnets løbelængde?

En strikkeopskrift angiver garnforbruget på et design efter vægt. Hvis du har det originale garn til opskriften, er det tilstrækkeligt at veje dine garnnøgler for at se, om de rækker til at strikke hele modellen.

Strikker du i et andet garn end originalgarnet, er du imidlertid nødt til at tage udgangspunkt i løbelængden, for den er afgørende for, hvor stort et areal du kan strikke.

Hvis den samlede løbelængde på dit garn er lavere end løbelængden på originalgarnet, skal du have fat i noget mere. Ellers løber du tør.

Sådan bruger du vores garn beregner

  1. Indtast løbelængde og vægt på det garn, der er angivet i strikkeopskriften

  2. Indtast den samlede vægt, som opskriften siger, du skal bruge

  3. Indtast løbelængde og vægt på det garn, du ønsker at strikke med i stedet

Herefter viser beregneren dig, hvor mange gram af dit eget garn, du får brug for.

Udfyld vores gratis garn omregner herunder

Omregning af garn fra MAMA garn & uld

Hvis du skal beregne, hvor meget du skal bruge af et af vores garner, finder du en regnemaskine specifikt til dette i vores webshop.

Her var vi lavet en garn omregner til hver af vores egne garntyper. Indtast blot løbelængde og vægt for originalgarnet, så fortæller beregneren dig hvor mange fed af vores garn, du skal bestille.

Du finder en garnberegner under hvert enkelt garn i vores webshop.

Beregning af garnforbrug, hvis du ikke kender løbelængden

Hvis du har foretaget ændringer i din strikkeopskrift - eventuelt ved hjælp af vores Opskriftomregner - så er du nødt til at dobbelttjekke, om det oprindelige garnforbrug stadig slår til.

Hvis du har mistet din banderole eller har taget hul på dit garn, så du ikke længere kender vægt og løbelængde, er det også nødvendigt at foretage en mere grundig garnomregning. Følg vejledningen herunder.

#1 Lav en strikkeprøve

Start med at lave en strikkeprøve af det garn, du ønsker at strikke med. En strikkeprøve er en lille klud i glatstrik omkranset af en bort i retstrik, så kluden ikke ruller sig sammen.

Din strikkeprøve skal måle ca. 15 x 15 cm, og den skal vaskes og tørre fladt, inden du tager fat på dine beregninger.

#2 Vej strikkeprøve og garnnøgle

Eftersom en strikkeopskrift altid angiver garnforbruget efter vægt, er det også vægten af din strikkeprøve, der er udgangspunkt for at beregne hvor meget garn, du skal bruge.

Vej først din strikkeprøve og herefter en hel nøgle garn, hvis du ikke kender vægtangivelsen fra banderolen. Brug en almindelig køkkenvægt.

#3 Hvor meget skal du strikke?

Nu skal du beregne arealet på dit strikkeprojekt. Find arealet på de enkelte dele ved at gange højde og bredde med hinanden, og læg tallene sammen til sidst. Så får du modellens samlede fladeareal.

Lav dine beregninger i hele tal, og rund lidt op for en sikkerheds skyld. Husk at beregne både for- og bagside, hvis du strikker en trøje eller cardigan.

#4a Omregning efter vægt

Når du har indtastet disse informationer i omregneren, viser den dig hvor mange garnnøgler, du skal bruge til dit projekt.

Hvis du allerede har brugt noget af garnet, skal du veje den samlede mængde, du har tilbage, for at sikre, at du har nok.

Dvs. hvis originalgarnet vejer 100 g per nøgle, og beregneren viser, at du skal bruge 2 nøgler, så skal du mindst have 200 g til rådighed.

 
 
 
 
Så mange nøgler garn skal du bruge: -

#4b Omregning efter løbelængde

Hvis du ikke arbejder med originalgarnet som angivet i strikkeopskriften, eller hvis du ikke kender den oprindelige vægt på et garnfed, skal du i stedet tage udgangspunkt i løbelængden, når du beregner dit garnforbrug.

Mål og vej mindst 10 meter garn – men gerne mere. Jo mere du måler af og vejer, jo mere præcis bliver udregningen.

 
 
 
 
Så mange nøgler garn skal du bruge: -

#5 Send garnomregneren videre

Kender du andre strikkere, som også har svært ved at gennemskue, hvordan de laver deres garn omregning, så del endelig vores garn omregner med dem.

Beregneren er gratis og frit tilgængelig for alle, og det bliver den ved med at være.

Husk: Dine beregninger bliver aldrig 100 % præcise. Hav derfor altid lidt ekstra garn til rådighed.

Hvilken størrelse skal du strikke?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit valgte design passer til din figur, kan du ændre i strikkeopskriften med vores gratis opskriftomregner.

Klik her for at komme videre til MAMAs Opskriftomregner.