Bæredygtighed fra stald til strik

I MAMA garn & uld er vi personligt involveret i hele produktionsfasen. Det er din sikkerhed for kvalitet og ordnede forhold fra start til slut.

mama garn og uld laver bæredygtigt garn fra stald til strik

100 % lokalt | 100 % bæredygtigt | 100 % dyrevelfærd

MAMA garn & uld er en bæredygtig garnvirksomhed, der har som mål at gøre en positiv forskel for det miljø og de mennesker, vi gennem vores arbejde kommer i berøring med.

Det er et ansvar, vi tager alvorligt. Derfor er ingen led i vores værdikæde overladt til tilfældighederne.

Fra overskudsuld til kvalitetsgarn - trin for trin

MAMA garn & uld besøger fårestald i Nordjylland

Inspektionsbesøg

Spørgsmålet om dyrevelfærd er et stort incitament til at vælge dansk garn frem for udenlandsk. Herhjemme har fårene langt bedre levevilkår end i de lande, vi traditionelt importerer uld fra.

MAMA garn & uld samarbejder med nøje udvalgte alpaka- og fåreavlere, og vi inspicerer helst personligt dyrenes forhold, inden vi indgår en samarbejdsaftale.

 

Indsamling

Vi er med, når fårene klippes, og går til hånde undervejs, så avleren slipper for det beskidte arbejde.

På denne måde sikrer vi, at fåreklipningen foregår under ordnede forhold, og det er en god lejlighed til at lære vores partnere og deres dyr bedre at kende.

Klippesæsonen strækker sig over hele foråret, og visse racer klippes igen i det tidlige efterår.

 

Grovsortering

Samtidig giver det os mulighed for at grovsortere ulden med det samme.

Vi fjerner dobbeltklip, halm og afføring, mens hammen endnu er hel. Det tager nogle minutter per får.

 

Sortering af såneuld til spinding for MAMA garn & uld

Finsortering

Efterfølgende går vi ulden grundigt igennem hjemme i garagen.

Her tjekker vi uldens kvalitet og styrke og sorterer de fibre fra, der enten er for korte eller for lange til at kunne spindes på spindemaskine.

Den frasorterede uld deler vi så vidt muligt med et lokalt gartneri, der anvender affaldsulden til jordforbedring.

Afhængigt af uldens og klipningens kvalitet kan finsorteringen tage alt fra et kvarters tid til flere timer per fåreham.

 

Maja spinder garn på spinderok for MAMA garn & uld

Spindetest

En afgørende del af sorteringsprocessen er at teste, hvordan ulden reagerer på at blive spundet. Det gør vi ved at vaske og karte et parti råuld i hånden og spinde det på gammeldags spinderok.

Nogle uldsorter kan spindes, som de er, mens andre fibre skal blandes på tværs af forskellige racer, for at garnet får en kvalitet, der egner sig til strikning.

Da vi udelukkende arbejder med naturfarver, tjener denne del af processen også til at afprøve forskellige farvekombinationer, så vi kan instruere spinderiet om det præcise blandingsforhold, vi ønsker.

Afhængigt af uldens kvalitet tager det Maja 3-5 timer at håndspinde et fed garn, som Maria bagefter kan omsætte til forskellige strikkeprøver.

 

MAMA garn & ulds lager på Sjælland

Opbevaring

Når vi har afgjort, hvordan den færdigrensede uld skal spindes, pakker vi den i kasser, så ulden er klar til at blive kørt til spinderiet.

Da råuld er et organisk materiale, er en korrekt opbevaring afgørende for, at ulden ikke spoleres af møl eller svampesporer.

Derfor opbevares al vores råuld i åndbare papkasser og papirssække, som står tørt og køligt med god udluftning på vores lager.

 

MAMA garn & uld spinder garn hos Hjelholt Uldspinderi på Fyn

Spinding

Alt MAMAs garn spindes lokalt - enten på Karlsbergsgården Spinneri i Skåne eller på Hjelholts Uldspinderi på Fyn.

Her ved vi, at produktionen foregår under ordentlige arbejdsforhold, og den korte afstand gør det muligt at have en tæt dialog med spinderiet om forarbejdningsteknikker, fiberkombinationer og garntyper.

Fra vi indleverer råulden til spinderiet går der typisk 3-5 måneder, før det færdige garn bliver sendt retur.

 

Mikkel sætter banderoler på MAMAs Finuldsgarn for MAMA garn & uld

Emballering

Endelig er ventetiden forbi! Så snart vores nye garn ankommer fra spinderiet, går vi i gang med at teststrikke og afprøve hvilke teknikker og pindestørrelser, der fungerer bedst.

Vi kvalitetskontrollerer hvert enkelt fed og designer banderoler. Al vores emballage er fremstillet af genbrugsmaterialer, og vores tryksager er printet på FSC-mærket papir.

 

Design af strikkeopskrift på MAMAs Kyndelmissesjal for MAMA garn & uld

Design

Den efterfølgende designfase er en gigantisk følelsesmæssig rutsjetur.

Vi skitserer, regner og streger ud. Laver utallige strikkeprøver. Strikker, trevler op og starter forfra.

Der går en del liter kaffe og mange bandeord til undervejs. Men stille og roligt begynder et design at tage form.

 

Strik af MAMAs Kyndelmissesjal for MAMA garn & uld

Opstrik

Og så kan vi omsider strikke løs.

Vi strikker så meget som muligt af designet selv, men får også hjælp af vores dygtige opstrikkere til at få alle detaljer på plads og sætte fart på produktionen.

 

Test af strikkeopskrift for MAMA garn & uld

Teststrik

Når prototypen er færdig, revideres strikkeopskriften endnu en gang. Alle beregninger dobbelttjekkes, og strikkeopskriftens mål omregnes til de respektive størrelser.

Alle vores designs teststrikkes af MAMAs Strikkepanel, inden de uploades i vores webshop. Derved sikrer vi, at strikkeopskriftens instruktioner er forståelige for øvede såvel som uøvede strikkere.

 

MAMAs Kyndelmissesjal modelbillede

Nu er det din tur!

Vi pakker din bestilling og sender det hjem til din hoveddør inden for 24 timer efter, at du har afgivet din ordre i vores webshop.

Klik her for at tage fat på dit eget bæredygtige strikkeeventyr.